Wat is boosheid eigenlijk?
Het is een van de vier basisemoties, naast vreugde, verdriet en angst. Deze emoties horen bij het leven en zijn dus normaal. Boos zijn mág! Net zoals je vrolijk, verdrietig of angstig mag zijn. Kinderen kunnen ook enorm verschillen in temperament. Het ene kind wordt gewoon sneller boos dan het andere.
Tip 1
Luister ‘echt’ naar wat je kind jou te vertellen heeft. Boosheid gaat vaak over het gevoel niet gehoord of gezien te worden. Ga er even voor zitten en laat met je houding en je gezichtsuitdrukking merken dat je echt luistert. Neem de tijd voor zo’n gesprekje. Geef zelf het juiste voorbeeld. Als je echt luistert naar je kind, zal je kind ook naar jou luisteren.
Tip 2
Help je kind ontdekken hoe het zijn eigen boosheid kan herkennen en hoe het daar mee om zou willen gaan. Belangrijk daarbij is wat bij je kind past. Daar kom je achter door vragen te stellen als ‘Waarom ben je nu eigenlijk boos?’, ‘Waar in je lijf voel je dat?’ en ‘Wat zou er moeten gebeuren om het probleem op te lossen?’.
Tip 3
Wees duidelijk in het stellen van grenzen. Benoem heel precies welk gedrag je van je kind niet accepteert en vertel erbij waarom iets niet mag of kan. Vaak ontstaat boosheid als kinderen niet begrijpen waarom iets niet mag of iets niet mag op dat specifieke moment. Door uitleg te geven, laat je je kind zien dat je hem of haar als volwaardig persoon ziet en zijn/haar gevoelens serieus neemt.
Tip 4
Zorg dat je gezichtsuitdrukking en de intonatie van je stem kloppen met wat je zegt. Als je zelf kookt van woede, matchen deze twee vaak niet met elkaar. Daarmee geef je verschillende/onduidelijke signalen aan je kind. Moet je even tot je zelf komen, geef dat dan eerlijk aan je kind aan en zeg dat je zo op de situatie terug komt.
Tip 5
Stel niet te hoge eisen aan je kind. Geef je kind de tijd en de ruimte om een opdracht uit te voeren. Word niet boos als het niet meteen lukt. En zet je kind niet onder tijdsdruk. Vooral bij hooggevoelige kinderen werkt dit averechts.
Tip 6
Toon begrip voor de negatieve gevoelens van je kind. Help hem zijn gevoelens te begrijpen door deze voor hem te benoemen. “Ik begrijp dat je nu boos bent, maar wat jij nu doet kan (of mag) echt niet”. Ruimte geven voor negatieve gevoelens is een belangrijke basis voor de emotionele gezondheid van je kind. Want: boos zijn mag. Het is een van de vier basisemoties.
Tip 7
Geef zo veel mogelijk aandacht en complimentjes aan het gewenste gedrag van je kind. Hoe meer positieve aandacht je kind van je krijgt, des te meer positief gedrag hij zal gaan vertonen. Complimentjes moedigen kinderen altijd aan om door te gaan met het gewenste gedrag.
Tip 8
Maar de belangrijkste boodschap is en blijft: probeer te begrijpen wat je kind dwars zit, en probeer daar samen een oplossing voor te vinden.
Boosheid bij jezelf als ouder
Als ouder ben je natuurlijk ook gewoon maar een mens, die zelf ook boos kan worden. Dat mag!
Daarom twee tips voor als bovenstaande even niet lukt:
1. Doe je best, maar voel je niet schuldig als het niet lukt. Hoe vaker je de tips toepast, hoe beter het lukt.
2. Als je denkt dat je het niet meer aankunt, trek je dan terug (voor zover dat kan). Geef aan je kind aan dat je even rustig wilt worden en dat je er zo op terug komt. Als je toch te boos bent, vraag dan je partner om het even over te nemen, zodat jij een time-out kunt nemen.
Bron: www.ouders.nl
Om samen te knutselen:
Kalmerende Glitterpot
De glitterpot representeert de drukte van alledag waarbij gedachten, gevoelens en gedrag soms zo door elkaar lopen, waardoor kinderen geen woorden kunnen geven aan hoe het met ze is. Ze uiten dit dan in gedrag. Een glitterpot is een krachtig middel om de verbinding tussen gedachten, gevoelens en gedrag te laten zien.
Wat heb je nodig?– leeg glazen potje of een leeg plastic flesje
– water
– drie kleuren glitters (let op dat je glitters gebruikt die zinken en niet drijven, probeer dat eerst uit)
– lijm
Hoe maak je de glitterpot?
Vul de pot of fles tot aan de rand met water. Laat je kind drie kleuren glitter kiezen: een kleur die staat voor gedachten, een kleur voor gevoelens en een kleur voor gedrag. Laat je kind de kleuren een voor een in het water doen en benoem samen waar elke kleur voor staat.
Doe lijm aan de binnenkant van de dop of deksel en sluit de fles of pot. Je kunt voor de zekerheid de dop of deksel nog afwerken met tape.
Vraag je kind nu welke dingen de glitters in de pot in beweging kunnen brengen. Stimuleer je kind om negatieve en positieve dingen te noemen. Bijvoorbeeld ruzie met andere kinderen, verliezen bij een spelletje, nieuwe vrienden maken, een compliment krijgen. Laat je kind de pot heen en weer bewegen. De glitters komen in beweging en het zicht wordt troebel. Vertel je kind dat zijn hoofd soms ook zo vol kan worden door alles wat er op een dag gebeurt en dat je hoofd dan vol kan raken. Daardoor is het soms lastig om de juiste woorden te vinden en te ontdekken wat het beste is om op dat moment te doen. Laat je kind nu de pot neerzetten en kijken naar de glitters die rustig naar beneden zakken, zodat het water weer helder wordt. Als alle glitters op de bodem liggen, kun je uitleggen dat alle gedachten, gevoelens en het gedrag niet weg zijn, maar rustig zijn geworden. Door even de tijd te nemen, kun je alles weer helder zien en kun je beter nadenken over wat je op dat moment het beste kunt doen.
Bij heftige boosheid kan je kind de pot inzetten om rustig te worden en zo weer rust in het hoofd te krijgen een aan te kunnen geven wat hij of zij op dat moment nodig heeft.